«Смачні традиції української кухні» на Трухановому острові
У суботу, 16 листопада, співробітники дирекцій «Медіацентр» і «Дипсервіс» ДП «ГДІП» спільними зусиллями організували й провели два майстер-класи з ліплення вареників «Смачні традиції української кухні». Заняття з удосконалення кулінарної майстерності відбулося на території Спортивно-дипломатичного клубу Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв, розміщеному на Трухановому острові (вул. Труханівська, 1-Г). Загалом участь у заходах узяли 19 осіб, зокрема виконувач обов’язків Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні Руслан Кац, співробітники посольств Австралійського Союзу, Канади, Федеративної Республіки Німеччина, представники Польського інституту в Україні, міжнародних організацій «Гертнер Сервіс ҐмбГ», «Іточу Корпорейшн» та «Марубені Корпорейшн».
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Як відомо, вареники – це візитівка української кулінарії, хоча страва має турецьке походження. Дюш-вар – варені пиріжки з прісного тіста з начинкою – здавна готували в Туреччині.
На теренах України назва зазнала трансформації у «вареники», що відповідає способу приготування – варінню. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, сухофрукти (сушеню), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу й навіть борошно. З останнім інгредієнтом експериментували: засмажували сало до вишкварків, а в киплячий смалець додавали борошно, що створювало ефект хрусткої начинки. Для українців ця страва сакральна. За формою вареник нагадує місяць, що уособлює добробут і міцне здоров’я людини. Також цю смачну форму з тіста як символ жіночності та материнства приносили породіллі. Пов’язані зі смаколиком також весільні ворожіння – здавна незаміжні дівчата готували цю страву з різним начинням і пропонували на дегустацію кішці. Чиїм вареником тваринка поласує, тій дівчині незабаром іти до вінця.
Учасники майстер-класів поринули в атмосферу українських традицій, опанували класичні техніки приготування улюбленої національної страви з різним начинням.
![]() |
![]() |
Наприкінці аматори-кулінари поласували власноруч приготованими виробами та переконалися безпосередньо, чому вареники – одна з найсмачніших страв на столах українських господинь.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Після веселого та смачного майстер-класу учасники першої групи, повні сил і завзяття, залюбки вирушили на велосипедну прогулянку, постріляли з луків і позмагались у грі з настільного тенісу.